PFA - cu TVA sau fara?
PFA - cu TVA sau fara? Alegere dificila – sa fiu sau nu platitor de TVA? Este mai convenabil sa platesc TVA?

Problema e pusa in cazul profesiilor libere care depasesc plafonul de 35.000 EUR si care vor fi obligati sa devina platitori de TVA.


In primul rand trebuie mentionat prin ce se diferentiaza activitatea platitorului de TVA, din punct de vedere al contabilitatii:

- trebuie facute doua jurnale in plus, respectiv: Jurnalul pentru vanzari si Jurnalul pentru cumparari care sunt de folos pentru completarea decontului de TVA -acestea se pot face folosind computerul

- sumele din Registrul de Incasari si plati trebuie sa fie trecute fara TVA

- se depune trimestrial decontul de TVA – formularul 300, care poate fi depus online sau direct la Administratia financiara.

- -trebuie depusa semestrial declaratia informativa privind livrarile sau prestarile si achizitiile efectuate in tara – formularul 394, completat cu ajutorul programului ANAF, care va fi depus la Administratia financiara.


Un lucru este cert, cei care nu platesc TVA, pot avea tarife mai rezonabile,lucru care este favorabil clientilor. In schimb cei care platesc TVA, isi pot deduce TVA-ul din cheltuieli, lucru care nu este posibil pentru neplatitori.


In final, dumneavoastra decideti daca veti fi sau nu platitor de TVA