PFA contribuie la asigurarile sociale de sanatate
PFA  contribuie la asigurarile sociale de sanatate

Persoanele fizice autorizate au obligatia sa achite contributia la asigurarile sociale de sanatate? Dar daca acestea sunt si salariate?

Da , PFA sunt obligate sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate, iar calculul acesteia este facut in functie de :

-venitul net obtinut ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, in cazul contabilitatii in partida simpla;
-venitul net obtinut ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, in cazul veniturilor determinate pe baza de norma de venit.

A aparut o controversa in ceea ce priveste cota de contributie la ora actuala existand 2 variante, si anume 6,5% in prima faza si apoi 5,5% o data cu intrarea in vigoare a legii nr.226/2008 .
Este important de retinut ca daca persoana fizica autorizata are calitatea si de salariat , aceasta este obligata sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate asupra tuturor veniturilor.
Contributia trebuie virata trimestrial , calculata la venitul net estimat, pana in data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.