Ce presupune deschiderea unui PFA la ora actuala in Romania ?




Ce presupune deschiderea unui PFA la ora actuala in Romania ?

Daca va bate gandul sa porniti o mica afacere, deschizandu-va un PFA, ar fi bine sa stiti ca acest lucru presupune multa bataie de cap in Romania.

Presupunand ca ati obtinut deja certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, urmeaza sa depuneti declaratii la Casa Nationala de Pensii, Casa Nationala de Sanatate si Administratia Financiara.

Daca alegeti sa aveti sediul acasa, intr-un bloc, atunci trebuie sa primiti acordul de la toti vecinii iar apoi trebuie mers la notar pentru a legaliza actul care va da dreptul sa folositi acel sediu profesional.

A fi persoana fizica autorizata iti ofera avantajul de a fi propriul tau sef si in plus spre deosebire de SRL, PFA-ul nu face contabilitatea.

Persoana fizica autorizata va plati lunar sau trimestrial taxe catre stat. Astfel ca veti avea de platit impozitul de 16% la care se adauga si pensia de 31% din salariul declarat si 5,5% pentru sanatate.

Partea cea mai neplacuta este ca trebuie stat la cozi la diferite ghisee pentru depunerea declaratiilor si inca un lucru foarte important, este bine ca PFA-ul sa fie informat la zi cu noile schimbari legislative, potrivit Ziarul Financiar.