Agajatorii opteaza pentru PFA. De ce?




Agajatorii opteaza pentru PFA. De ce?

In ultimi ani, in special de la inceputul crizei economice, odata cu demersurile din ce in ce mai accentuate ale firmelor dea mai reduce din costuri, transformarea angajatilor in persoane fizice autorizate a devenit o alternativa din ce in ce mai utilizata.

Angajatorul se elibereaza de povara contributiilor la stat pentru fiecare angajat in parte, sarcina care revine de partea celui devenit PFA, ceea ce se transforma intr-o reducere de costuri pentru firma. Chiar daca isi plateste singur contributiile, angajatul devenit PFA beneficiaza de o mai mare flexibilitate, statutul de persoana fizica autorizata oferindu-i o serie de posibilitati pentru a-si deduce cheltuieli, fapt care ii faciliteaza reducerea contributiilor platite catre stat. Mai mult, statul juridic ii permite sa lucreze pentru mai multe companii in acelasi timp, sporindu-si astfel veniturile.

Pentru angajatori, pe langa avantajul eliminarii poverii taxelor, exista si unul al sporirii productivitatii muncii. Un PFA este motivat sa lucreze eficient pentru a reusi sa cuprinda cat mai multe proiecte, astfel incat la sfarsitul lunii sa contorizeze un profit cat mai consistent. Mai mult, angajatorul poate are avantajul de a plati pe proiect, ceea ce aduce PFA-ul in avantaj fata de salariat care, chiar daca nu are de la ce sa lucreze, sau are o perioada mai putin aglomerata incaseaza acelasi salariu de la angajator

Din perspectiva eficientizarii costurilor un PFA este, in conditiile actuale, o alternativa mai viabila pentru angajatori.